На Кіровоградщині Помічнянська ОТГ на своїй території активно розвиває туризм (ФОТО)

  • 24 лист. 2018 09:11
  • 2633
    • Новина На Кіровоградщині Помічнянська ОТГ на своїй території активно розвиває туризм (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Міні-Ейфелева вежа, купа фонтанів, інсталяція “Чемодан — вокзал — Росія”, паротяг-музей та багато іншого — це все цікавинки для туристів, що знаходяться на території Помічнянської ОТГ. Наразі громада не планує зупинятися на досягнутому. Найближчим часом там відреставрують унікальну вежу Шухова та побудують сільську хатинку-музей. В ОТГ навіть є посада — спеціаліст з розвитку туризму. Про це в інтерв’ю кореспондентові “Первой городской” розповів голова Помічнянської ОТГ Микола Антошик.
     
    — ОТГ стартувала 1 січня поточного року. На жаль, ми втратили час та кошти, які держава давала нам на допомогу, але за цей період встигли сформувати всі необхідні для розвитку ОТГ відділи (відділ освіти, відділ культури, медичну первинку тощо). За кошт громади придбали техніку для покращення благоустрою в місті, а також обладнання для поліпшення медичних послуг — апарат УЗД для лікарні та вантажівку МАЗ для комунальників. Відремонтували дороги, плануємо продовжувати це робити надалі. Освітлили вулиці та передбачили кошти на продовження освітлення. Наразі активно розвиваємо напрямок туризму, — зазначив Микола Антошик.
     
     
    За словами голови ОТГ, спеціалісти виготовили проект з реконструкції унікальної вежі Шухова. На сьогодні таких веж в Україні збереглося досить мало. До 2000 року їх було всього десять: у Білій Церкві, Фастові, Конотопі, Черкасах, Помічній, Полтаві, Шостці. Протягом тривалого часу в деяких містах ці споруди зруйнували. Наприклад, у 2002 році зруйновано вежу в Полтаві, а в березні 2011 року вежу з двоповерховим резервуаром у Фастові розібрали і здали на брухт. У Помічнянській ОТГ не збираються повторювати помилки українських областей. Відреставруваши унікальну пам’ятку, сподіваються приваблювати нею туристів.
     
    — Ми маємо такий об’єкт, як вежа Шухова. В інших громадах такої пам’ятки немає. Ми хочемо її реставрувати наступного року. Проект уже виготовлений, залишилось лише передбачити кошти на наступний рік для його реалізації. Потрібно понад два мільйони. Будемо раді залученню коштів інвестора. Таких веж існує в світі дуже мало. На території РФ, у Миколаєві, Черкасах, в Херсонській області та інших. Нашу конструкцію потрібно укріпити, почистити, пофарбувати, виконати заміну деталей. Фірма, яка виконувала реставрацію вежі в Черкасах, розробила нам проект, — розповів Микола Антошик.
     
    З масштабних майбутніх проектів на території села Помічна (яке входить до Помічнянської ОТГ) — створення музею-хатинки в українському стилі.
     
     
    — Для розвитку зеленого туризму на території села Помічна ми плануємо зробити будинок-музей в старовинному стилі, який би могли відвідувати туристи. Для цього будиночка вже почали збирати різні застарілі інструменти домашнього побуту. Після виготовлення проекту розпочнемо його реалізацію. Хатинку, з якої створюватимемо музей, вже знайшли. Враховуючи, що на території ОТГ є село і потрібно сприяти його розвитку, ми вирішили цей проект реалізувати саме тут. Туристи зможуть побачити його з долівками, стайнями та іншими елементами праці та побуту предків, — розповів Антошик.
     
    На сьогодні бюджет Помічнянської ОТГ становить 84 мільйони гривень. Окрім придбання необхідного для громади, ремонтів та іншого, в управлінні культури створили цілий напрямок для розвитку туризму.
     
     
    — В нас є людина, яка займається розвитком туризму в ОТГ. Ми її взяли на роботу, вона отримує заробітну плату. Це спеціаліст з Олександрії, — повідомив Микола Антошик.
     
    Він зазначив, що на території громади немає готелю для туристів. На його будівництво шукають інвесторів та готові орендувати для них земельну ділянку на березі річки Помічна.
     
    — Хочемо збудувати туристично-готельний комплекс. Шукаємо інвесторів та готові здати в оренду землю. Ділянка на території колишньої помічнянської сільської ради, розташована на березі річки Помічна біля траси Кропивницький — Помічна. Ми можемо надати в оренду 20 гектарів, — наголосив Антошик.
     
     
    Довідка: 
    Володимир Шухов — російський архітектор-винахідник. На початку XX століття Шухов багато працював в Україні, де він залишив унікальні конструкції. Серед них виділяються сталева ажурна сітчаста вежа в Миколаєві та водонапірна башта в Черкасах. Таких веж залишилося всього 20 з більш як двохсот, що побудував архітектор. Найвідоміші — Шуховська вежа на Шаболовці в Москві та унікальні Станіславський та Аджигольський маяки поблизу села Рибальче Голопристанського району Херсонської області. Одна з таких веж побудована в місті Помічній Кіровоградської області.
     
    Нагадаємо: Кропивницькі "Таємниці Байгорода Юрія Яновського" презентували у Києві (ФОТО)